Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Apel Bożonarodzeniowy

Dnia 20 grudnia 2019 r. na holu głównym naszej szkoły odbył się Apel Bożonarodzeniowy zorganizowany przez uczennice naszej szkoły pod czujnym okiem księdza Marcina Jakubowskiego. Po zakończeniu występów oratorsko-wokalnych Pani Dyrektor Małgorzata Rakowska-Ożga podziękowała uczennicom Branżowej Szkoły I Stopnia za zaangażowanie w pomoc osobom starszym i samotnym we współpracy z Fundacją Inicjatyw Społecznych Impuls. Ostatnim punktem apelu były życzenia od Pani Dyrektor z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz nadchodzącego 2020 roku skierowane do wszystkich osób uczestniczących w tym pięknym wydarzeniu.

Zajęcia Aktywnych i Kreatywnych

Podczas grudniowych zajęć aktywni i kreatywni uczniowie klas: IIaBS, IIbBS, IIIaBS oraz IIIbBS tworzyli stroiki świąteczne i różnorodne ozdoby choinkowe np. cekinowe bombki.

Współpraca z Fundacją Inicjatyw Społecznych Impuls

Uczniowie Naszej Szkoły w grudniu rozpoczęli współpracę z Fundacją Inicjatyw Społecznych Impuls. Celem wsparcia osób starszych i samotnych młodzież przygotowała drobne słodkości - niespodzianki. Dzięki tej inicjatywie mogliśmy podzielić się z innymi jedną z trzech gwiazdek - przygotowanymi własnoręcznie świątecznymi piernikami.
Dziękujemy uczniom za zaangażowanie:
Branżowej Szkoły I Stopnia
1. Julicie Kosińskiej
2. Sylwii Arendt
3. Angelice Bękalskiej
Technikum Nr 3
1. Aurelii Lenkiewicz
2. Weronice Rytel
3. Mateuszowi Maleszewskiemu
4. Kacprowi Stankiewicz
5. Michałowi Stawiarskiemu
Urszula Siergiej-Todryk

Gala Wolontariatu

Najaktywniejsi młodzi wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas z terenu diecezji ełckiej zostali nagrodzeni podczas Gali Wolontariatu z racji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, która odbyła się w środę, 5 grudnia w Ełckim Centrum Kultury. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad 300 wolontariuszy zorganizowała Caritas Diecezji Ełckiej. Wolontariusze i przybyli goście uczestniczyli we Mszy św i obejrzeli spektakl pt. „Samotny wśród ludzi”. Został on zaprezentowany przez grupę teatralną "ZgiEłk". Przedstawienie przygotowane zostało pod czujnym okiem Pani Izabeli Uściłowicz – instruktora terapii zajęciowej, która prowadzi pracownię muzyczno-teatralną. Ogłoszono także wyniki konkursu pt. „Miłosierdzie drogą do świętości”. Spośród 122 prac nadesłanych z 23 szkół, nagrodzono 21 osób. Z naszej szkoły trzy uczennice wzięły udział w Konkursie o Miłosierdziu w kategorii literackiej. Uczennica Klasy 1Tg Magdalena Duda otrzymała za pracę literacką w kategorii szkół średnich nagrodę - wyróżnienie. Gala Wolontariatu została objęta patronatem honorowym bp. Jerzego Mazura, biskupa ełckiego i Jerzego Małeckiego, Posła na Sejm RP. Swoją obecnością galę zaszczycili przedstawiciele władz samorządowych i kuratorium oświaty.

Wróżby andrzejkowe

Dnia 29 listopada w naszej szkole odbyły się wróżby andrzejkowe przygotowane przez Samorząd Uczniowski.

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

W dniach 22 - 24 listopada2019 r. odbył się już ostatni kurs kulinarny KUCHNIA MOLEKULARNA poprowadzony przez p. Mariusza Cygna, szefa kuchni w renomowanym hotelu Natura Mazur Resort & Conference. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli. W części teoretycznej p. Mariusz omówił podstawowe zasady, zalety oraz produkty używane w kuchni molekularnej. W części praktycznej uczestnicy poznawali produkty, przepisy, sposoby podawania i aranżacji dań. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:
- Terinne z kurczaka z pudrem ze skóry i marchewki
- Sałatka z plastycznym jajkiem, pomidorem i rzodkiewką
- Sałatka z okopowych warzyw z ziemią z pumpernikla
- Serek twarogowy zawijany w roladkę z buraków
- Spaghetti z pomarańczy
- Kawior z octu balsamicznego
- Pierś z kaczki z puree z buraka i pudrem z kaczego tłuszczu
- Łosoś sous vide z kaszą jaglaną i pieczonym kalafiorem
- Schab sous vide z kopytkami serowymi, puree z marchewki i pianą z chrzanu
- Sałatka z kompresowanej kalarepy, ananasa i espumy z ogórka
- Łosoś marynowany dymem w syfonie
- Udko z kurczaka gotowane w niskiej temperaturze z espumą z curry
- Dekonstrukcja mizerii
- Babka ziemniaczana z majonezem z natki pietruszki i galaretą z cebuli
- Beza z espumą i żelkami owocowymi
- Mleczne powietrze
- Dekonstrukcja szarlotki
- Sałatka owocowa ze sferycznym jogurtem

 IMG 20191123 111823413  IMG 20191123 125641079 HDR  IMG 20191123 152936238

IMG 20191123 154741765  IMG 20191124 131550046 BURST000 COVER IMG 20191123 170017358 IMG 20191124 140236148 BURST000 COVER 

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                                                   logo Erasmus plus1                                   logo ZSZ1

Od poniedziałku (02.12.2019) o godz. 15.00 w sali nr 9 ruszają zajęcia z języka hiszpańskiego dla uczniów wyjeżdżających do Malagi w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
obecność obowiązkowa
koordynator projektu Marzena Dyndul

 

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                    logo Erasmus plus1                                                                                              logo ZSZ1

Wyniki rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.

Lista  uczniów zakwalifikowanych na praktyki:


1. Buńkowska Weronika kl. 1 Tg
2. Żołondek Anna kl.3 Tg
3. Stankiewicz Aleksandra kl. 1 Thl P
4. Kazana Aleksandra kl. 1 T g
5. Włodkowska Justyna kl. 2 T
6. Borysieńka Oliwia Barbara kl. 2 T
7. Maksymiak Patrycja kl. 3T
8. Larm Dominika kl. 1 Tg
9. Cieślak Paulina Anna kl. 2T
10. Adamowicz Karolina Anna kl 3T
11. Pietkiewicz Ireneusz Mariusz kl. 1Tg
12. Morszyn Jan kl. 3T
13. Arasimowicz Angelika kl. 2T
14. Ścibior Sandra kl. 2T
15. Rydzewska Magdalena kl. 1 Tg
16. Stawiarski Michał kl. 2 T


Rezerwowa lista uczniów:


1. Zabawska Weronika kl. 2T
2. Koziarska Michalina kl. 1Thl P
3. Kamińska Zuzanna kl. 2 T
4. Pokora Adam kl. 3 b BS
5. Stankiewicz Kacper kl. 2 T
6. Rant Ewa kl. 2 T

Zebranie rodziców uczniów ubiegających się o praktyki w Hiszpanii odbędzie się 26.11.2019 r. o godz. 15.00 w sali nr. 9

Coraz bliżej święta...

Uczniowie z klasy III B BS w ramach zajęć Aktywni i Kreatywni wykonywali papierowe ozdoby choinkowe.