Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nowy zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powstaje z połączenia trzech zawodów "gastronomicznych": technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na mocy rozporzadzenia w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego podpisanego przez Minister Edukacji Narodowej, Krystynę Szumilas dnia 23 grudnia 2011 r.
Uczniowie, którzy rozpoczną naukę w Technikum Nr 3 w zawodzie technik technik żywienia i usług gastronomicznych przygotują się do zdobycia dwóch kwalifikacji:
- HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
a) ocenianie jakości produktów,
b) przechowywanie żywności,
c) obróbka produktów i przygotowanie stanowiska pracy,
d) obsługa sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawanie dań;
- HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
a) ocenianie jakości żywności,
b) planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywanie usług gastronomicznych,
e) ekspedycja potraw i napojów
Egzamin zawodowy będzie rozłożony na dwie części:
pierwsza - po zakończeniu nauki w ramach pierwszej kwalifikacji (pod koniec trzciej klasy) - uczeń uzyska świadectwo potwierdzajace kwalifikację "Przygotowanie i wydawanie dań";
druga - po zakończeniu nauki w ramach drugiej kwalifikacji (pod koniec pierwszego semestru w klasie piątej) - uczeń uzyska świadectwo potwierdzajace kwalifikację "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych".
Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji uczeń otrzyma dyplom potwierdzajacy kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS - aneks do dyplomu w języku angielskim i języku polskim uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.
Po ukończeniu szkoły mogą przystąpić do egzaminu dojrzałości i rozpocząć studia wyższe na dowolnym kierunku.
Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Perspektywy zatrudnienia:
- zakłady gastronomiczne (restauracje, bary, bufy, hotele, pensjonaty, domy wczasowe)
- placówki żywienia zbiorowego: sanatoria, szpitale, szkoły, internaty, domy opieki społecznej
- instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu
- własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, agroturystycznych