Aktualności

Słodka przygoda u progu wakacji

 

U progu wakacji ( 30.06.-07.07.2025 r.) wraz z Hufcem Pracy w Giżycku zrealizowaliśmy 50 h szkolenie w ramach projektu „ Zainwestuj w przyszłość” – „Torty artystyczne”. 10 uczniów Branżowej Szkoły I stopnia miało możliwość nauczenia się wypieków znakomitych biszkoptów, poznania technik dekorowania tortów przy użyciu różnorakich struktur m.in. kremów, mas, frużeliny itp. Ponadto beneficjenci projektu zdobyli umiejętność wykonywania kwiatów cukrowych, figurek dekoracyjnych oraz poznali zasady kompozycji i estetyki wyrobów cukierniczych. Realizacja kursu przyniosła uczniom wymierne korzyści praktyczne. Dzięki zdobytej wiedzy i umiejętnościom praktycznym uczestnicy rozwinęli swoje kompetencje zawodowe a co za tym idzie, zwiększyła się ich szansa na rynku pracy zwłaszcza w branży cukierniczej i gastronomicznej.

Bezpieczne wakacje

Bezpieczne_wakacje-plakat.jpg

Życzenia

wakacje_2.png

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2024/2025

Dnia 27 czerwca 2025 r. na sali gimnastycznej odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego 2024/2025. Na początku, Pani Dyrektor dokonała krótkiego podsumowania mijającego roku szkolnego, życzyła wszystkim udanych, bezpiecznych wakacji oraz nabrania sił do wytężonej pracy w kolejnym roku szkolnym. Krótkie przemówienia wygłosili również przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego oraz Ochotniczego Hufca Pracy. Przedstawiciele klas drugich BS wręczyli symboliczne pamiątki swoim kolegom i koleżankom z klasy trzeciej BS, którzy ukończyli swoją edukację w naszej szkole. Na zakończenie, najlepsi uczniowie z poszczególnych klas otrzymali z rąk Pani Dyrektor i wychowawców dyplomy oraz nagrody za naukę, wysoką frekwencję i zaangażowanie w życie szkoły.  Nagrody otrzymali także uczniowie najbardziej zaangażowani w działalność Ochotniczego Hufca Pracy. Po zakończeniu części oficjalnej, uczniowie poszczególnych klas wraz z wychowawcami udali się do wyznaczonych sal na rozdanie świadectw.

"Stawiam na drób"

13 czerwca 2025 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w projekcie nt. polskiego mięsa drobiowego. Zajęcia składały się z dwóch części teoretycznej i praktycznej. Celem projektu było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. W części teoretycznej szef kuchni Marcin Budynek omówił różne gatunki występującego w Polsce mięsa drobiowego, a także przedstawił prawidłowy rozbiór kurczaka, jednocześnie angażując w to uczniów. Natomiast dietetyk Judyta Szymkowiak przedstawiła zalety polskiego drobiu pod względem żywieniowym. 20 uczniów Technikum klasy II i III wzięło udział w warsztatach kulinarnych przygotowując pyszne dania z wykorzystaniem polskiego drobiu. Szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem oraz świetną organizacją pracy, co dla młodych kucharzy było bardzo ważną lekcją.

Spotkanie na temat: Jak wstąpić do wojsk obrony terytorialnej?

11.06.2025 roku w naszej szkole odbyło się spotkanie z p. ppor Małgorzatą Wierzbicką na temat "Jak wstąpić do wojsk obrony terytorialnej?". Młodzież zapoznała się z kryteriami rekrutacji do terytorialnej służby wojskowej. Pani ppor. Małógorzata Wierzbicka omówiła jak wyglądają szkolenia oraz zapoznała uczniów z zaletami zostania terytorialsem.

plakat_wot_-_ikona.jpg

Uroczysty Apel – Dzień włoski – zakończenie zagranicznego projektu

12 czerwca 2025 w naszej szkole odbył się uroczysty apel - zakończenie projektu ,,Ścieżki do rozwoju - nowe kompetencje jako kluczowy czynnik sukcesu dla Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku” – projekt finansowany przez Unię Europejską Krótkoterminowe projekty mobilności uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe (KA122) Mobilność edukacyjna osób (KA1)

Numer projektu: 2024-1-PL01-KA122-VET-000228708.

W ramach realizacji mobilności 25 uczniów z klas: IBS II, III i IV Technikum, kształcących się w zawodach technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik logistyk w okresie od 23 marca – do 04 kwietnia tego roku odbywało dwutygodniowy staż w renomowanych włoskich lokalach gastronomicznych w miejscowości Cattolica we Włoszech oraz 5 nauczycieli w terminie 12-23 maj 2025 odbywało kursy zawodowe w Grecji, w miejscowości Leptokaria.

Najważniejszymi celami zagranicznych praktyk uczniów było: podniesienie umiejętności zawodowych, poszerzenie kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży logistycznej, hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw jak i poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji regionu.

Nauczyciele i dyrektorzy podnosili swoje kompetencje zawodowe oraz doskonalili komunikację w języku angielskim w celu wprowadzania do swojej pracy innowacyjnych technik nauczania i zarządzania. Dla grupy nauczycieli przeprowadzono trzy szkolenia dopasowujące do nauczanych zawodów oraz stanowiska zajmującego w placówce. Szczegółowy program został dostosowany do potrzeb i zainteresowań uczestników.

W trakcie uroczystości uczniowie przedstawili swoje relacje i wrażenia z minionej mobilności, przy wykorzystaniu prezentacji multimedialnej, opowiedzieli o nowo nabytych umiejętnościach zawodowych, nowych doświadczeniach zdobytych za granicą. Następnie w ramach podsumowania projektu młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunem p. Urszulą Siergiej-Todryk przygotowała włoskie potrawy takie jak ravioli i pizzę. W celu poszerzenia umiejętności praktycznych zdobytych podczas praktyk uczniowie sporządzili desery popularne w kuchni włoskiej panna cotta oraz włoskie migdałowe ciasteczka cantucci.

Na koniec apelu pani dyrektor Małgorzata Rakowska-Ożga wręczyła każdemu uczestnikowi projektu Dokumenty Europass Mobilność. Odbytą praktykę dokumentują również certyfikaty od włoskich pracodawców oraz certyfikaty językowe, które podczas poszukiwania pracy staną się dodatkowym atutem, potwierdzając miejsce, termin i program stażu za granicą.

Informacje zebrała

Koordynator projektu

Marzena Dyndul

Wycieczka Mamerki - Kanał Mazurski

Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy od zwiedzania Kwatery Głównej Niemieckich Wojsk Lądowych (OKH). Przewodnik pokazywał i opowiadał nam o bunkrach dowodzenia, łączności oraz schronach przeciwlotniczych, następnie niektórzy (najodważniejsi) weszli na wieżę widokową (38 m) i podziwiali panoramę jeziora Mamry. Na deser zostawiliśmy sobie symulację Bursztynowej Komnaty. Po tej lekcji historii ruszyliśmy na rajd pieszy wzdłuż niedokończonego Kanału Mazurskiego do Śluzy Leśniewo Górne - Leśniewo Dolne. Trasa długości 4 km okazała się dla niektórych prawdziwym surwiwalowym wyzwaniem. Niegdyś leciutki spacerek wśród malowniczych krajobrazów mazurskich lasów i wód, pod wpływem pogody i czasu, zamienił się w bardzo wymagający marsz w krzakach i błocie; te 4 km urosły do 8 km. Po drodze mogliśmy podziwiać unikalną infrastrukturę hydrotechniczną, pozostałości po pracach budowlanych III Rzeszy. Ukoronowaniem naszej wyprawy były śluzy w Leśniewie, jedne z 10, które miały połączyć jezioro Mamry z rzeką Łyną następnie Pergołą i morzem Bałtyckim. Uważam, że na takiej wycieczce nikt nie był, a wielu zapamięta ją do końca życia.
Opiekunami byli p. dyrektor Małgorzata Rakowska - Ożga, p. Marzena Dyndul i p. Piotr Styrańczak.

 

Informacje

Zespół Szkół Zawodowych

ul. Kościuszki 16

11-500 Giżycko

JS Like Box Slider