Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Mikołajki w naszej szkole

Dnia 06.12.2021 uczniowie i nauczyciele naszej szkoły postanowili wnieść nieco radości i świątecznego klimatu w życie szkolne i świętowali Mikołajki. Na przerwach rozbrzmiewała świąteczna muzyka a po szkolnych korytarzach snuły się elfy, śnieżynki, mikołajki i sam Mikołaj rozdając uczniom i pracownikom szkoły słodkości.

Stypendium

Z ogromną satysfakcją przekazujemy informację, iż nasze uczennice z Technikum Nr 3 Paulina Agata Ścibior i Aleksandra Stankiewicz otrzymały Stypendium Prezesa Rady Ministrów. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

           2 styp    3 styp

Kiermasz Świąteczny

Drodzy uczniowie i rodzice!!


Dnia 08.12.2021 w naszej szkole odbędzie się kiermasz pierników, kartek świątecznych oraz świeczników ręcznie robionych przez naszych uczniów. Pieniądze ze zbiórki będę przeznaczone na chłopca który uległ wypadkowi.  Serdecznie zapraszamy  do zbiórki.

Katarzyna Bękalska kl.3b BS

kiermasz swiateczny boze narodzenie

„Kuchnia regionalna bez tajemnic”

Młodzieżowe Centrum Kariery, we współpracy z giżyckim Hufcem Pracy oraz Zespołem Szkół Zawodowych w Giżycku w ramach programu autorskiego „Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu” zorganizowało warsztaty kulinarne pod hasłem „Kuchnia regionalna bez tajemnic”. Spotkanie przeprowadzili wybitni specjaliści sztuki kulinarnej: Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji programu Masterchef  i autorka książki kulinarnej „Po pierwsze tradycja” oraz  Dariusz Baryga, chef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, juror konkursów kulinarnych.  Młodzież poznała sekrety mazurskiej kuchni regionalnej, jej historię, specjały oraz dania charakterystyczne dla tego regionu. Degustowano  przysmaki regionalne takich jak: twaróg kozi, ryby wędzone, marynowane gruszki, ryby w occie, rilletess z policzków wołowych z chlebem na zakwasie a daniem warsztatowym były bliny gryczane z rybą wędzoną i kawiorem.

Warsztaty kulinarne w Gospodarstwie Ekologicznym Państwa Niedziejko - „Mazurska Jagnięcina”

25 listopada 2021 roku młodzież z klasy drugiej Technikum gościła w Gospodarstwie Ekologicznym prowadzonym przez rodziców jednego z uczniów, Państwa Niedziejko. Uczniowie zapoznali się z rozbiorem tuszy jagnięcej oraz baraniej. Pod okiem Pani Barbary obsługiwali urządzenia niezbędne do obróbki mięsa. Każdy z uczniów mógł sprawdzić swoje umiejętności praktyczne podczas wyrobu kiełbas jagnięcych, które później były degustowane. Poznaliśmy również tajniki obróbki cieplnej mięsa jagnięcego oraz baraniego. Mieliśmy okazję zapoznać się z wyrobami ekologicznymi z domowej produkcji. Zakończenie spotkania zostało uwiecznione degustacją przepysznych wyrobów domowych jagnięcych ale także innych np. pyszna babka ziemniaczana z dodatkiem jagnięciny. Niewątpliwe przyjemną częścią spotkania były odwiedziny w owczarni. Dziękujemy bardzo Państwu Niedziejko za zaproszenie.

XXII Powiatowy Turniej Pięknego Czytania

W piątek, 19 listopada, nasi koledzy z 3 T, Diana Dudzińska i Kacper Zyskowski, znani już wcześniej z odgrywanych z sukcesem ról na apelach szkolnych, wzięli udział w XXII Powiatowym Turnieju Pięknego Czytania „Czytamy klasykę polską i światową”. Kacper postanowił zmierzyć się z fragmentem „Hamleta” autorstwa W. Szekspira, a Diana wybrała klasykę polską, fragment noweli B. Prusa „Kamizelka” i otrzymała za swoją recytację wyróżnienie.

Wizyta uczniów z Alytusa

Dnia 16 listopada w ramach projektu Praktyki uczniów z Alytusa gościliśmy w naszej szkole sześciu uczniów z Litwy. Z przygotowanej prezentacji uczniowie poznali specyfikę kuchni polskiej, jej typowe potrawy. Następnie uczestniczyli oni w praktycznych zajęciach z pracowni gastronomicznej. Razem z uczniami klasy 3a TżP wykonali potrawy kuchni polskiej. Przygotowane dania mogli skonsumować i ocenić w sali obsługi konsumenta.
Małgorzata Legucka

Podziękowania

Szanowni Państwo Dyrektorzy,
w imieniu Ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka serdecznie dziękuję za udział w akcji „Szkoła pamięta”. Miło mi poinformować, że w tegorocznej inicjatywie wzięło udział blisko 11 tysięcy przedszkoli, szkół i placówek oświatowych.

 dyplomszkolapamieta.jpg

Niepodległościowe dyktando ortograficzne

Dnia 16 listopada w Bibliotece Pedagogicznej odbyło się Niepodległościowe Dyktando Ortograficzne o „ZŁOTE PIÓRO STAROSTY”. W pisaniu dyktanda wzięli udział reprezentanci 5 szkół ponadpodstawowych powiatu giżyckiego. Naszą szkołę reprezentowały: Julia Kuczyńska i Julia Wójcik z klasy 1T.