Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

WARSZTATY KULINARNE - WIELKANOCNE BABY I MAZURKI

24 marca 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem uczniów oraz chętnych osób z naszego miasta. Wspólnie na podstawie przygotowanych przez młodzież receptur sporządziliśmy wielkanocne wypieki, które pięknie udekorowaliśmy. Dzięki wspólnym potyczkom kulinarnym mogliśmy wymieniać się doświadczeniami, ponieważ w warsztatach uczestniczyły również Panie z dużym doświadczeniem gastronomicznym oraz profesjonalny kucharz, Dariusz Baryga. Wypieczone baby i mazurki na pewno będą pięknie wyglądały na wielkanocnym stole. Dziękujemy wszystkim za udział.

Tekst i zdjęcia: Urszula Siergiej-Todryk

Spotkanie z przedstawicielami uczelni

Dnia 23 marca 2018 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z przedstawicielami Wyższej Szkoły Bankowej z Gdańska/ Gdyni. Głównym celem spotkania było zaprezentowanie oferty edukacyjnej uczelni. Prezentację oferty poprzedziły krótkie warsztaty dotyczące skutecznej komunikacji.

Konkurs Historyczny Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen

Dnia 19 kwietnia 2018 r. (czwartek) odbędzie się kolejna edycja Konkursu Historycznego Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen. Zgłoszenia uczniów przyjmują p. Justyna Chojnowska-Burblis oraz p. Małgorzata Rakowska-Ożga.

giżycko1.jpegtwierdza boyen.jpg

Konkurs gastronomiczno-językowy w Mrągowie

Dnia 15.03.2018 r. po raz kolejny uczniowie pięciu szkół z województwa warmińsko-mazurskiego wzięli udział w Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno-Językowym w Mrągowie. Tematem przewodnim były „Polędwiczki wieprzowe”. Uczniowie wykonywali potrawy według własnych receptur oraz własnego uznania. Na wykonanie dań mieli 2 godziny. Komisja konkursowa oceniała smak, pomysłowość, wygląd, sposób podania oraz prezentację potrawy w języku angielskim lub niemieckim. Ważnym elementem potyczek kulinarno-językowych był sposób zaprezentowania się uczestników. Celem konkursu było rozwinięcie umiejętności praktycznych oraz istoty znajomości języków obcych podczas pracy w zakładach żywienia zbiorowego. 

Po raz kolejny uczniowie Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku udowodnili, iż nie tylko świetnie gotują, ale równie dobrze znają języki obce. W kategorii język niemiecki zwyciężyłi Daria Dzadz prezentując potrawę „Polędwiczka wieprzowa sous-vide z puree ziemniaczanym” oraz Piotr Orzechowski z potrawą „Polędwiczki Sous- vide z kremem z czerwonej kapusty i karmelizowanymi marchewkami” . Wśród uczestników prezentujących swoje danie w języku angielskim wyróżnienie otrzymali Michał Ankiewicz, który przygotował „Roladki Królewskie” oraz Kamila Maksymowicz z „Polędwiczkami marynowanymi w trójniaku z puree dyniowym i ziemniaczanym .
Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe oraz wysokie oceny z przedmiotów zawodowych
języków obcych. Pełni satysfakcji i zapału przygotowują się do kolejnych konkursów.

Oparacowały: Urszula Siergiej –Todryk i Marta Tyszko

Wiosenny Kiermasz Słodkości w naszej szkole

Serdecznie zapraszamy uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły na Kiermasz Słodkości z okazji nadejścia wiosny.

Małe co nieco będzie można zakupić 20 oraz 21 marca w naszej szkole.

Świętujmy razem pierwszy dzień wiosny!!!

 

Partner ZESPOŁU SZKÓŁ ZAWODOWYCH

Informacja o naborze na Partnera Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku w celu wspólnej realizacji projektu.

Po przeprowadzonym postępowaniu na Partnera szkoły wybrano:

Project Hub Sp. z o.o.
ul. Trzcianecka 3e
60-434 Poznań

Odwiedziny uczennic z Gimnazjum w Bystrym

Dnia 15 marca 2018 r. odwiedziły nas uczennice z Gimnazjum w Bystrym. Na warsztatach zorganizowanych przez nauczyciela przedmiotów zawodowych, na zajęciach w klasach IT, II T i III T dziewczyny wykonały następujące zadania:
1. Rozpoznanie giżyckich obiektów hotelarskich - puzzle
2. Prezentowanie rodzajów turystyki za pomocą obrazu
3. Porozumiewanie się za pomocą komunikacji niewerbalnej
4. Wypełnianie dokumentacji hotelowej
5. Rozwiązywanie krzyżówki
6. Wystawianie paragonu
7. Artystyczne zwijanie ręczników
Gimnazjalistki przydzielone zadania wykonały bardzo starannie.
Dziewczyny – do zobaczenia we wrześniu!!!

Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

Wiosenny Turniej Piłki Siatkowej Dziewcząt

W naszej szkole 12 marca tego roku odbył się Wiosenny Turniej Piłki Siatkowej Dziewcząt zorganizowany przez: I. Sałanowską, S. Dawsiewicz, P. Poczynka. W zmaganiach sportowych udział wzięły następujące klasy: II C/B, III B ZSZ, I T (drużyna „A” i „B”), I b BS, IIIC ZSZ, III T (drużyna „A” i „B”). Drużyny zostały podzielone na dwie grupy: A i B, w każdej grupie rozegrano po dwanaście meczów. Zwycięzcy w grupach rozegrali ze sobą dwa mecze finałowe. Ostatecznie pierwsze miejsce zdobyła drużyna „A” klasy I T w składzie: Gabriela Romejko, Aurelia Lenkiewicz, Aleksandra Abako, Paulina Parzych; drugie drużyna „A” kl. III T w składzie: Magda Malinowska, Aleksandra Kotowska, Magdalena Pisiak, Daria Dzadz; trzecie miejsce - kl. IIC/B ZSZ w składzie: Natalia Uszyńska, Aleksandra Mischel, Jolanta Wiszowata, Paulina Wierbicka oraz czwarte miejsce - kl. III C ZSZ w składzie: Beata Buźniak, Natalia Kostyła, Jowita Maksymiuk, Angelika Bogdanowicz. Zwycięzcy otrzymali nagrody ufundowane przez Radę Rodziców oraz prywatne osoby. Fundatorom serdecznie dziękujemy!!!
Opracowanie: S. Dawsiewicz, I. Sałanowska

Szkolny Festiwal Filmów Reklamowych

23 lutego 2018r. w odbyła się uroczysta Gala Szkolnego Festiwalu Filmów Reklamowych, w trakcie której przedstawiono filmy konkursowe. Do konkursu przystąpiło 5 szkół: Zespół Szkół Zawodowych, I Liceum Ogólnokształcące, Zespół Szkół Elektronicznych i Informatycznych, Zespół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu oraz Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii. Filmy zostały oceniane przez profesjonalne jury w składzie Irena Tarasov i Piotr Radecki oraz przez uczniów gimnazjów z powiatu giżyckiego. Osiągnęliśmy ogromny sukces, ponieważ za najlepszą produkcję jury uznało film naszej szkoły! Uzyskaliśmy również największą sympatię i Nagrodę Publiczności. :-)

Ogromne brawa należą się autorom filmu: Adamowi Kusztale, Maćkowi Doda, Kacprowi Sawoniowi, Michałowi Ankiewiczowi oraz wszystkim przesympatycznym statystom z naszej szkoły. W rozwijaniu ich talentów pomogły panie Justyna Chojnowska – Burblis i Marta Tyszko.
GRATULACJE !!!

Oto zwycięski film:

zsz.jpg

 

Szkolne Obchody Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

W ramach szkolnych obchodów Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" w dniu 28 lutego 2018 r. młodzież z klas IVa i IVb T obejrzała spektakl Sceny Faktu Teatru Telewizji pt. "Inka 1946. Ja jedna zginę" w reżyserii Natalii Korynckiej-Gruz. Opowiada on o mordzie sądowym na sanitariuszce Danucie Siedzikówie z 5 Brygady Wileńskiej Armii Krajowej. 

Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” rozstrzygnięty!

28 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbył się Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięło 20 uczniów naszej szkoły klas o profilu gastronomicznym oraz dwóch uczniów ze szkoły z Alytusa na Litwie.

Swoją obecnością naszą uroczystość uświetnili:
- przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warminsko-Mazurskiego pani Sylwia Jaskulska,
- Starosta Powiatu - pan Wacław Strażewicz
- Pani Małgorzata Czopińska – dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych
- Pan Ryszard Należyty – wicedyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych

Uczestnicy konkursu wykonali potrawę zgodnie z tematem:
„Kuchnia Polska na Mazurach”
Organizatorem konkursu była pani Małgorzata Legucka, współorganizatorem pani Urszula Siergiej – Todryk oraz pani Joanna Wierzchowska.

Nad prawidłowością konkursu czuwały dwa zespoły jurorów:
• jury techniczne:
Dariusz Baryga
Małgorzata Baranowska
• jury degustacyjne:
Radosław Szulc – szef kuchni hotelu StBRUNO
Piotr Zagórski – Hotel Masovia
Halina Poboża – Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców
Małgorzata Cybulska – przewodnicząca Rady Rodziców

Komisja wyłoniła spośród uczestników następujących zwycięzców:

I miejsce - Sawoń Kacper – klasa III a T, Ekstowicz Hubert – klasa III a T

II miejsce - Bykowska Ewelina - klasa IV a T, Skorupska Angelika - klasa IV a T

III miejsce - Justinas Kerevicivs - Litwa, Edwvinas Turcinavicius - Litwa

Nagrodę publiczności otrzymali Sawoń Kacper oraz Ekstowicz Hubert za potrawę : „Pierś z kaczki/czekolada/placki ziemniaczane/frużelina”. Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Radę Rodziców oraz sponsorów konkursu.

Zwycięzcom Gratulujemy!!!!!

Małgorzata Legucka