Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

SZKOLNY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ „MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI”

Dnia 22.02.2019 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku po raz kolejny odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W tym roku uczniowie przygotowywali potrawy z podrobów drobiowych zgodnie z tematyką : „Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca”. W potyczkach kulinarnych udział wzięło 7 zespołów dwuosobowych - zarówno uczniowie Technikum Nr 3 jak i Branżowej Szkoły I Stopnia. Uczestnicy samodzielnie wybierali receptury na wybraną potrawę a następnie w ciągu dwóch godzin musieli wykonać „dzieło kulinarne”. Oceniana była kreatywność, aranżacja, technika wykonania i oczywiście smak, aromat oraz wygląd ogólny.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury, m.in.:
● gość specjalny, szef kuchni - gospoda Altheide w Polanicy Zdrój, założyciel Stowarzyszenia „Kucharze bez granic” - p. Marcin Bożek
● szef kuchni „Dezeta” w Wilkasach, laureat wielu konkursów, absolwent i wieloletni przyjaciel naszej szkoły - p. Dariusz Baryga
● wicemistrzyni Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego w 2017 roku, absolwentka zaprzyjaźniona ze szkołą - p. Małgorzata Baranowska
● dyrektor Cech-u Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku – p. Halina Poboża
● właścicielka restauracji „Zagłoba” w Wydminach – p. Łucja Jurewicz
Wyniki konkursu: I MIEJSCE: Daria Dzadz i Kacper Sawoń klasa IV Technikum „Kacze serca z kaszotto, soliródem puree pietruszkowym oraz sosem cebulowo- grzybowym i chipsem ze skorzonery”, II MIEJSCE i NAGRODA PUBLICZNOŚCI: Milena Łukasik i Natalia Tylicka klasa III Technikum „Wątróbka w panierce ziołowej z cygarami z ziemniaka, sękaczem i sosem cumberland”, III MIEJSCE: Karolina Adamowicz oraz Anna Żołondek klasa II Technikum „Duszone serca drobiowe z puree ziemniaczanym i sosem winno–śliwkowym. Zwycięzcy konkursu 19 marca 2019 roku jadą do Mrągowa, aby zmierzyć się w potyczkach kulinarnych z uczniami z całego województwa. Dziękujemy za udział w konkursie a komisji konkursowej za miłą atmosferę. Nagrody rzeczowe ufundowała Rada Rodziców, p. Dyrektor Cech-u p. Halina Poboży, p. Dariusz Baryga oraz p. Marcin Bożek.

Opracowała: Urszula Siergiej -Todryk

Od praktyk do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy

Zajęcia kulturowo- językowe

Od 18 lutego 2019 r. ruszyły zajęcia kulturowo- językowe z języka hiszpańskiego przygotowujące 16 osobowa grupę uczniów do wyjazdu na praktyki do Walencji w terminie 02.06-15.06.2019 r. Podczas zajęć uczniowie poznają podstawy języka hiszpańskiego oraz kulturę i zwyczaje panujące w Hiszpanii.

 52674298 711935842533562 2715132411607252992 n       52770535 673893736363042 3595508043367841792 n       53334483 381784052647677 3852687884733644800 n

Szkolny Konkurs Języka Angielskiego

Dnia 20 marca 2019 r. o godzinie 10:30 w sali 206 odbędzie się Szkolny Konkurs Języka Angielskiego. Zgłoszenia do dnia 15 marca przyjmują nauczyciele j. angielskiego: p. A. Wojnowski, p. M. Tyszko. Zapraszamy!!!

Wizyta uczniów ósmej klasy Szkoły Podstawowej w Upałtach w naszej szkole

Dnia 18 lutego 2019 roku gościli w naszej szkole uczniowie VIII klasy Szkoły Podstawowej w Upałtach. Na zajęciach hotelarskich wypełniali dokumentację hotelową, uczyli się zwijać artystycznie ręczniki, poznali procedurę check – in na podstawie odegranej scenki przy ladzie. Uczniowie odwiedzili także szkolną jednostkę mieszkalną ustrojoną na Walentynki oraz zwiedzili różne klasopracownie. Część grupy zainteresowana zawodem technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedziła pracownię gastronomiczną, w której mogli posmakować tego zawodu.

Kiermasz słodkości / Walentynki

W dniu 13 lutego w naszej szkole odbył się Kiermasz Słodkości. Uczennice z kl. III T: Klaudia Półkośnik oraz Patrycja Miecielnica sprzedawały ciastka, ciasta i napoje. Zebrane fundusze przeznaczono na działalność SU. Natomiast 14 lutego przedstawicielki SU: Klaudia Półkośnik i Julia Manowiecka dostarczyły walentynki poszczególnym uczniom.
Opracowanie: S. Dawsiewicz / J. Chojnowska-Burblis

 

Od praktyki do zatrudnienia- europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy

                                                                             Wyniki rekrutacji
                                                 Projekt „Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy " nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
                                                                                       Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1
                    Realizowany w ramach projektu „ Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry Kształcenia zawodowego "  prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa  w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER) na zasadach Erasmus +
 

                                                   Praktyki zawodowe w Walencji 2-15 czerwiec 2019

Lista osób zakwalifikowanych:


1. Milena Nowicka 2T
2. Weronika Piotrowska 3T
3. Natalia Stępniak 4T
4. Klaudia Półkośnik 3 T
5. Karolina Adamowicz 2T
6. Kamila Maksymowicz 4T
7. Weronika Rytel 2T
8. Gabriela Romejko 2T
9. Mariusz Mikuła 4T
10. Julia Manowiecka 3T
11. Patrycja Maksymiak 2T
12. Paulina Cieślak 1T
13. Anna Kacprowska 2T
14. Kamil Stefaniak 3T
15. Angelika Bękalska 2BS
16. Jan Morsztyn 2T

Na liście rezerwowej umieszczono:

1. Jakub Nowak 3T
2. Nikola Mikucka 2T
3. Katarzyna Wróblewska 2T
4. Julita Kosińska 2BS
5. Angelika Arasimowicz 1T
6. Magdalena Krysińska 3T
7. Weronika Zabawska 1T
8. Piotr Pawlun 3T
9. Mateusz Lewandowski 1 T
10. Ewelina Wiszniowiecka 3T

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym”

 

Kurs Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni

12 stycznia 2019 ośmiu nauczycieli wzięło udział w ośmiogodzinnym szkoleniu ,,Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni”, zakończonym wręczeniem certyfikatów. Nauczyciele podczas ćwiczeń w pracowni gastronomicznej mogli doskonalić swoją wiedzę na temat rozpoznawania ziół i użycia ich do konkretnych potraw, łączenia oraz przechowywania by jak najdłużej zachowały walory smakowe i zapachowe.

IMG 9110         IMG 9139     IMG 9113

Podsumowanie współzawodnictwa sportowego

Dnia 8 stycznia 2019 r. w sali konferencyjnej Centralnego Ośrodka Sportu w Giżycku odbyło się podsumowanie współzawodnictwa sportowego szkół powiatu giżyckiego. Naszą szkołę reprezentowali pani Dyrektor Małgorzata Rakowska-Ożga, pan Przemysław Poczynek oraz uczniowie - Natalia Stępniak i Maksymilian Leczycki. Wielkie słowa uznania i podziękowania należą się paniom Małgorzacie Leguckiej oraz Urszuli Siergiej-Todryk, które wraz z uczniami przygotowały wspaniały poczęstunek i serwis kawowy.

Tekst i zdjęcia: Przemysław Poczynek

Praktyki zawodowe w Walencji

REKRUTACJA

na praktyki zawodowe w Walencji


w terminie 2-15 czerwiec 2019


w ramach projektu - Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy nr 2018-1-PL01-KA102-047611,
Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1
Realizowany w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” prowadzonego przez FRSE realizowanego w IV osi priorytetowej Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
dla uczniów klas: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych i Branżowej Szkoły I stopnia oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz

Test z języka angielskiego – 11.01.2019
Rozmowa kwalifikacyjna 14.01.2019

Formularz zgłoszeniowy jest dostępny do pobrania na stronie szkoły w zakładce projekty
Wydrukowany formularz należy złożyć u p. Marty Tyszko lub M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.