Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Miejskie obchody 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę

Dnia 11 listopada 2019 r. delegacja naszej szkoły -  p. Wicedyrektor Zofia Urbanowicz oraz p. Przemysław Poczynek wraz z pocztem sztandarowym w składzie: Nikola Chmielewska, Paulina Ścibior oraz Jakub Małanowski wzięła udział w uroczystościach związanych z obchodami 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. 

Apel z okazji 101 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości

08 listopada 2019 roku w naszej szkole odbył się apel z okazji 101 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Krótka lekcja historii Polski zaprezentowana przez uczniów Technikum oraz Branżowej Szkoły I stopnia, przejmujące wiersze wyrecytowane przez naszą młodzież oraz piękne pieśni patriotyczne, to wszystko złożyło się na bardzo podniosły montaż słowno-muzyczny, który wszyscy uczniowie mogli obejrzeć tego dnia. O godzinie 11:11 wszyscy razem odśpiewaliśmy Hymn Polski - Szkoła do hymnu. Dziękujemy uczniom klasy I i III Technikum Nr 3 a także I, II i III Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 za przygotowanie apelu. Opiekunowie: Urszula Siergiej-Todryk oraz Dorota Ługowska.

Wielki sukces naszych tenisistów stołowych!

Dnia 7 listopada 2019 r. w hali ZSKŚiA w Giżycku odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Drużynowych Zawodach Tenisa Stołowego Szkół Ponadgimnazjalnych. Nasza drużyna w składzie Aleksandra Sobczak, Klaudia Aniołowska, Paweł Łogwinowicz oraz Krystian Żyliński zajęła I miejsce. Opiekunem był p. Przemysław Poczynek. Gratulujemy!!! 

Debata społeczna.

Dnia 7 listopada 2019 r. nauczyciele Sylwia Dawsiewicz i Małgorzata Kazaniecka oraz uczennice Katarzyna Bękalska z 1b BS i Nela Targońska z 1T uczestniczyli w debacie pod tytułem "Bezpieczny uczeń - bezpieczna szkoła". Debata została zorganizowana w ramach cyklu spotkań ze społeczeństwem "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie - możesz mieć na nie wpływ" przez Komendę Powiatową Policji w Giżycku. Tematy, które zostały poruszone podczas debaty dotyczyły: przestępczości i demoralizacji nieletnich na terenie powiatu giżyckiego, procedur postępowania w sytuacji zagrożenia dzieci demoralizacją lub czynem karalnym i odpowiedzialności prawnej nieletnich. Przedstawiona została oferta Komendy Powiatowej Policji oraz innych podmiotów w zakresie programów i akcji profilaktycznych.

ZBLIŻA SIĘ 11 LISTOPADA

Przygotowania uczniów klas 2bBS i 3aBS do upamiętnienia odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 r. podczas zajęć Aktywni i Kreatywni.

UCZENNICE TECHNIKUM NR 3 OBSYPANE NAGRODAMI NA VI OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM ,,LITERACKA KUCHNIA”

Dnia 29 października 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Literacka Kuchnia”. Honorowy Patronat nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce - Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Pan Krzysztof Szulborski. Rangę konkursu podniosło profesjonalne jury w którego składzie zasiadało 30 znakomitych kucharzy, cukierników, literatów oraz specjalistów od designu. Technikum nr 3 przy  ZSZ w Giżycku reprezentował dwuosobowy zespół uczennic kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych: Natalia Tylicka - kl. IV i Anna Żołondek - kl. III, który rywalizował z 14 innymi szkołami gastronomicznymi z całej Polski. Dziewczęta miały za zadanie inspirując się literackimi opisami potraw przygotować zakąskę i deser oraz prezentację potrawy. Natalia i Anna zostały zauważone i docenione przez profesjonalne jury, które ,,obsypało” je atrakcyjnymi nagrodami: I MIEJSCE W KATEGORII DESER, I MIEJSCE W KATEGORII LITERACKOŚĆ, I MIEJSCE – WYRÓŻNIENIE AKADEMII CZEKOLADY - Barry Callebaut Polska Sp.zo.o.- Łódź. NAGRODA SPECJALNA - WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KRAJOWEGO OŚRODKA WSPARCIA ROLNICTWA ODZIAŁ – PRUSZCZ GDAŃSKI. Uczestnictwo w tym konkursie to nie była tylko zdrowa rywalizacja młodzieży, ale także możliwość nauki od najlepszych podczas warsztatów i pokazów: Innowacja na talerzu - Pan Bartosz Miecznikowski, sponsor: Grand Hotel Sopot; Warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej - Atelier Smaku Pani Jola Słoma i Pan Mirek Trymbulak, sponsor Atelier Smaku; Deser inaczej - Pan Kamil Szulc z Restauracji Kubicki - Mistrz Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2018, sponsor: Jarosławowi Marczewskiemu z Firmy MAXIMUS; Pokazu Ryby na talerzu - Pan Andrzej Wielgosiński – Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsor: Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa. Uczennice do konkursu przygotował zespół nauczycieli: Irena Fabisiak, Małgorzata Legucka oraz Agnieszka Potomska.

Opracowała: Agnieszka Potomska

Projekcja filmu "Legiony"

W dniu 29 października 2019 r. 90 uczniów naszej szkoły wyruszyło do kina "Nowa Fala" na projekcję filmu "Legiony". Jest to superprodukcja o miłości i dążeniu do wolności w nieludzkich czasach wojny. To uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach dla których tłem są wydarzenia wielkiej historii. To film o młodych ludziach z pokolenia lat 1914 -1916, które dało Polsce niepodległość.

Finał akcji "Zbiórka dla Michasi"

„Zbiórka dla Michasi” - pod takim hasłem uczniowie z Samorządu Uczniowskiego z naszej szkoły kwestowali na rzecz chorej dziewczynki. W dniach 18-25 października 2019 r. społeczność szkolna przeprowadzała zbiórki datków oraz „Kiermasz słodkości” na rzecz Michasi. Klasa II i III Technikum Nr 3 pod kierunkiem pani U. Siergiej-Todryk oraz uczniowie Milena i Przemysław Łukasik, Klaudia Kotylak wraz z rodzicami wypiekali ciasta, które następnie sprzedawano w szkole. Wszystkim osobom zaangażowanym w zbiórkę i darczyńcom serdecznie dziękujemy. BRAWO!!!

Opracowanie: S. Dawsiewicz

,,EKONOMIA SPOŁECZNA NIE TAKA STRASZNA”

Fundacja Projekt Arche zorganizowała w dniu 22.10.2019 r. nietypowe wydarzenie w Twierdzy Boyen. Gościem specjalnym imprezy był mistrz świata w carvingu - Grzegorz Gniech, który wyrzeźbił w półtonowej dyni imponujący wizerunek Robin Hooda. Młodzież z klas: IIIT i IIT brała udział w warsztatach malowania dyni, obserwowała zajęcia na których robiono świeczki. Osoby zainteresowane wysłuchały pogadanki na temat ziół i aromaterapii. Chętni kosztowali zupę z dyni lub grochówkę, czy też kiełbaski pieczone na ognisku.