Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Wręczenie dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów

W dniu 20 listopada 2019 r. w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów w roku szkolnym 2019/2020. Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy IV Technikum Klaudia Półkośnik. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

MIŁOŚNICY NASZEGO REGIONU NA KONKURSIE ,,NAJLEPSZY Z NAJLEPSZYCH”

W dniu 21.11.2019 r. reprezentacja naszej szkoły w składzie: Konrad Wawrocki - kl. 4T, Daniel Turowski - kl. 4T, Aleksandra Stankiewicz - kl. 1bPhlT zakwalifikowała się do finału konkursu wiedzy o Mazurach p.n. ,,Najlepszy z Najlepszych” zorganizowanego przez MCEE działające przy Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich w Giżycku. W rywalizacji końcowej nasi uczniowie zajęli V miejsce. Kibicowała im młodzież z klasy 1bPhlT. Konkurs odbył się w sali konferencyjnej portu Ekomarina w Giżycku, gdzie dodatkowo mieliśmy możliwość obejrzeć wystawę fotograficzną pt. ,,Magia przyrody”. Opiekę nad młodzieżą sprawowały nauczycielki Maria Makiła i Agnieszka Potomska.

XXI Powiatowy Turniej Pięknego Czytania

Dnia 20 listopada 2019 r. w GOK w Wilkasach odbył się XXI Powiatowy Turniej Pięknego Czytania, w którym udział wzięły uczennice naszej szkoły - Diana Dudzińska z klasy 1 Technikum oraz Klaudia Baryga z klasy III Technikum. Ogromne gratulacje dla Klaudii Barygi, która otrzymała wyróżnienie. Brawo dziewczyny!!!

PALĘ, WIĘC ŚMIERDZĘ

Dnia 19 listopada 2019 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w akcji antynikotynowej przeprowadzonej przez szkolną pielęgniarkę oraz przedstawiciela Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Giżycku. Panie gorąco zachęcały osoby palące do porzucenia tego zgubnego nałogu a osoby niepalące utwierdzały w słuszności ich postawy. W trakcie spotkania uczniowie oraz kadra pedagogiczna mogła dokonać pomiaru ciśnienia tętniczego, zasięgnąć porady w zakresie profilaktyki antynikotynowej jak również zbadać poziom toksycznego dla organizmu tlenku węgla we krwi. Wszyscy odwiedzający otrzymali ulotki informacyjno - edukacyjne w zakresie przeciwdziałania uzależnieniom od nikotyny i środków psychoaktywnych.

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

logo Erasmus plus1                                                logo ZSZ1

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik

Rozmowa kwalifikacyjna odbędzie się 21.11.2019 ( czwartek) w sali 11 o godz. 15.00

ZAPRASZAMY

                                                                                        

"101 zadań w 101 minut na 101 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę"

Dnia 18 listopada 2019 r. odbył się konkurs dla maturzystów pt.: "101 zadań w 101 minut na 101 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę". Do konkursu przystąpiło 16 maturzystów. I miejce zajęli Konrad Wawrocki i Magdalena Baran. II miejsce zajął Kamil Stefaniak. III miejsce zajęła Patrycja Czeszkiewicz. Gratuluję zwycięzcom, a pozostałym uczniom dziękuję za udział w konkursie. Dziękuję Pani Iwonie Sałanowskiej za pomoc w organizacji konkursu - B. Zaniewska.

BETONOWE DONICZKI

Na zajęciach aktywni i kreatywni uczniowie klas: 2aBS, 2bBS tworzyli betonowe doniczki i inne pomysłowe dekoracje.

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Test z języka angielskiego - 18.11.2019r. o godz. 15.00 w sali 206

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły . Wydrukowany formularz należy złożyć u p. M. Tyszko lub  p. M. Dyndul, oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

1. Formularz zgłoszeniowy

2. Regulamin rekrutacji

3. Regulamin

 

 

Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym

,,KURS MISTRZ SZTUKI KULINARNEJ"
W dniach 08-09. 11.2019 r. odbył się kurs kulinarny poprowadzony przez p. Andrzeja Bałdygę  ”Mistrz sztuki kulinarnej ”. W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ oraz gościnnie grupa uczniów z klasy 3 T. W części teoretycznej omówiono tematykę dotyczącą zalet gotowania metodą sous vide w nowoczesnej kuchni oraz wykorzystania nowoczesnego urządzenia Pacojet. W części praktycznej uczestnicy szkolenia poznawali kuchnie świata, gotowali dania metodą sous vide i za pomocą urządzenia Pacojet. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:

-Parfait z wędzonego pstrąga z musem z buraka i sosem szczypiorkowym
- Pomidory w trzech smakach z oliwą miętową
- Makaron carbonara z ziemniakami i fasolą szparagową
- Sałatka z pieczonego kurczaka z fasolką szparagową i sosem francuskim
- Dorsz z kolendrą, ziemniakami puree z chrzanem i pieczoną marchewką
- Szczupak z orzechem laskowym z puree z dyni i sałatką z czerwonej kapusty
- Płoć z suszoną śliwką w marynacie słodko-kwaśnej
- Łosoś z sosem ber blank z palonym kalafiorem i czarną soczewicą
- Zupa tajska z kurczakiem
- Krem z pieczonej dyni
- Udko z kurczaka w czerwonym winie z warzywami i kaszą pęczak
- Pierś z indyka, sos estragonowy, zapiekane ziemniaki i kalafior
- Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i pianką z curry (metoda sous vide)
- Pierś kaczki w stylu azjatyckim z fasolą z orzechami i smażonym ryżem (metoda sous vide)
- Polędwiczki wieprzowe w sosie laurowym z kasza jaglaną i porem (metoda sous vide)
- Sandacz panierowany w orzechach i puree z selera i jabłka
- Karp w kapuście kiszonej ze słoniną i zapiekanym puree ziemniaczanym
- Sorbety: ananasowo imbirowy, malinowy z tymiankiem
- Lody waniliowe, pistacjowe
- Owoce i warzywa (metoda sous vide)
Wszystkie dania były pracochłonne ale przepyszne :-)

P1060624  P1060567  P1060586

P1060585  P1060624  P1060580

P1060597  P1060641  P1060603

Szkolna Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Dnia 15 listopada 2019 roku odbyła się kolejna edycja Szkolnej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Cele Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji, kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich, podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach hotelarskich, motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych, kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy, stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań. W pierwszym etapie uczniowie zmagali się z testem. Etap drugi obejmował odegranie profesjonalnej scenki dotyczącej procedury check-in lub check-out. Najlepsza okazała się uczennica klasy II Technikum Nr 3 Paulina Ścibior.

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                                                       logo Erasmus plus1                                                     logo ZSZ1                                 

REKRUTACJA

na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik 

 

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na warsztaty motywacyjne w dniu 14.11.2019
w sali 206 o godz. 15.00