Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Pomagamy Pawłowi!

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku chcą pomóc 16-letniemu Pawłowi w walce z chorobą. W szkole organizujemy:
• Zbiórkę pieniędzy w dniach 17-21.02.2020 r.
• Kiermasz Słodkości - 25.02.2020 r.
• Loteria Fantowa - 03.03.2020 r .
Zebrane fundusze przekażemy na leczenie Pawła.

https://www.siepomaga.pl/pawel-sokolowski 

001.jpg        002.jpg

Interaktywne wykłady z Bankiem Pocztowym

W dniach 13-14 lutego klasy 2aBS, 3aBS, 3bBS i 4T uczestniczyły w interaktywnych wykładach zorganizowanych przez Bank Pocztowy w Giżycku. Coraz więcej młodych ludzi posiada zobowiązania kredytowe, robiąc to nieświadomie, co ma wpływ na ich przyszłość. Panie Ekspertki z Banku uświadomiły uczniom, jak poprawnie korzystać z usług oferowanych przez banki oraz jak dbać o swoja historię kredytową.

Małgorzata Kazaniecka

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

logo Erasmus plus1logo ZSZ1

UWAGA !!!

Ogłaszamy dodatkową rekrutację na praktyki zawodowe w Maladze
w terminie 19 kwiecień -09 maj 2020
w ramach projektu
,, Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”
Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+
(SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna).
Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597
Okres realizacji: 24 miesiące od 2019-09-01 do 2021-08-31
Budżet: 76 156,00 EUR.
dla uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, mechanik pojazdów samochodowych, fryzjer, sprzedawca, cukiernik, elektromechanik
Chętnych zapraszamy 11.02.2020 ( wtorek) do sali 11 o godz. 15.00

 

,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”

LOGOpower

WYCIECZKA DO CIUDAD DE ARTES Y LAS CIENAS

Podczas naszego pobytu w Walencji odwiedziliśmy Ciudad de las Artes y las Ciencias (Miasteczko Sztuki i Nauki) zwane dzielnicą ,,przyszłości” i jego słynne L'Oceanografic.
Na całość kompleksu składają się: centrum kulturalne i rozrywkowe awangardowe budynki. Mieści się tu największe w Europie oceanarium, a także delfinarium, kino IMAX, restauracje i muzea. Całość obejmuje obszar 350 000 m². Centrum jest „miastem w mieście” składa się z następujących struktur: planetarium, muzeum nauki, El Palau de les Arts Reina Sofía – gigantyczna konstrukcja owalna zawierająca różne sceny – zamknięte i na wolnym powietrzu, wystawiane są tu spektakle i koncerty sceniczne oraz grana jest opera, podziemne garaże z ogrodami na górnym tarasie.
L’Oceanogràfic – otwarte w 2002 r. największe oceanarium Europy o łącznej powierzchni 110 000 m². Usytuowane jest tu 13 ekosystemów światowych mórz i 500 gatunków pływających zwierząt; zawiera m.in. także rekonstrukcje podziemnych krajobrazów, ogromne delfinarium czy wyspy lwów morskich. W oceanarium znajdziemy nie tylko ryby ale m.in. słonie morskie, morsy, białuchy, pingwiny czy żółwie. Szczególnie polecamy "podwodne tunele". Można się tam było na chwilę oderwać od rzeczywistości. Największe wrażenie wywarł na nas jednak pokaz delfinów, który oglądaliśmy z zapartym tchem.

 IMG 20200202 121331140 BURST001 IMG 20200202 120152335 BURST001 P1060487

83589458 1473857712791558 4961958790602686464 n 83711074 879416172487927 4202734183283425280 n  IMG 20200202 122612093 BURST001 83372692 601088870671595 4615457326130790400 n

IMG 20200202 121311927 BURST000 COVER 83387082 190968698812340 8613001444007608320 n IMG 20200202 115509264 BURST000 COVER

,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”

LOGOpower

 

Podróż do Walencji i zwiedzanie miasta


W niedzielę późnym wieczorem dotarliśmy do Walencji. Zostaliśmy zakwaterowani w 2 apartamentach w centrum miasta. Pierwszy dzień naszego pobytu zaczęliśmy od spotkania organizacyjnego w siedzibie biura ESMOVIA, gdzie przedstawiono nam szczegółowy harmonogram naszego pobytu. Następnie, każdy z nas został przedstawiony swoim opiekunom praktyk w hotelach i restauracjach. Tam też zapoznaliśmy się ze swoim stanowiskiem pracy, załogą hotelu lub restauracji oraz zostaliśmy poinformowani o zasadach BHP. Po południu wraz z hiszpańskim przewodnikiem podziwialiśmy piękno miasta i uczyliśmy się po nim poruszać.

 

P1060711 P1060706 P1060721                           

P1060727 P1060731 P1060732 

P1060752 P1060772 IMG 20200127 170845234 BURST002 

Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy

                                                                 logo Erasmus plus              logo ZSZ

Przygotowanie uczniów językowo-kulturowe do Malagi I grupa 19.04.2020 – 09.05.2020

Od 14.11 2019 rozpoczęła się realizacja zajęć o charakterze pedagogicznym, kulturowym oraz językowym wstępnymi warsztatami motywacyjnymi z doradcą zawodowym. Celem prowadzonych zajęć jest jak najlepsze przygotowanie uczniów naszej szkoły do odbycia stażu zawodowego zagranicą.
Harmonogram przygotowania językowo-kulturowo-pedagogicznego obejmuje:
-10 godz. zajęć przygotowania pedagogicznego podczas, których zdobywają kluczowe umiejętności interpersonalne niezbędne podczas stażu
-70 godz. zajęć z języka hiszpańskiego – poziom A.1, mających na celu przygotowanie uczniów do podstawowej komunikacji w różnych sytuacjach w trakcie pobytu w środowisku hiszpańskim. W tym zajęcia przygotowania kulturowego, w trakcie których stażyści poznają z historię, geografią i kulturę Hiszpanii. Każdy z uczniów otrzymał nieodpłatnie pakiet materiałów i pomocy dydaktycznych do zajęć, takich jak podręczniki do nauki jęz. hiszpańskiego, rozmówki, zeszyty i przybory papiernicze.
Po odpowiednim przygotowaniu językowym, kulturowym i pedagogicznym w naszej szkole dwie 16-osobowe grupy młodzieży naszej szkoły pod opieką 2 nauczycieli 19.04.2020 – 09.05.2020 oraz w ferie zimowe 2020 roku wyjadą do Malagi w Hiszpanii. W trakcie 3 tygodniowego stażu nasi uczniowie będą pracowali w lokalnych hotelach i restauracjach . W czasie wolnym od zajęć młodzież zrealizuje również program kulturowo-językowy, doskonaląc konwersację w języku hiszpańskim (20 godzin kursu) oraz zwiedzając Granadę i Gibraltar. Świadectwem zdobytych umiejętności podczas stażu będzie dokument Europass Mobilność honorowany przez pracodawców w krajach Unii Europejskiej.
Opracowały:
(koordynatorzy projektu: M. Dyndul i M. Tyszko )

IMG 20191114 151438 IMG 20200113 150530 IMG 20200113 152751 IMG 20200113 150553

,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”

LOGOpower

 

Podpisanie umów finansowych


Dnia 16 stycznia 2020 16 uczniów naszej szkoły podpisało umowy finansowe, porozumienia o programie i inne dokumenty związane z zagranicznym stażem. W spotkaniu organizacyjnym wzięli udział uczniowie, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele wyjeżdżający z uczniami: p. Marzena Dyndul i p. Marta Tyszko.
Wyjazd 26 stycznia o godz. 7.00 z parkingu przy naszej szkoły, powrót 09 lutego ok 3.00 w nocy.

Uczniowie będą pracować w następujących hotelach i restauracjach:
1. Aleksandra Abako - Restaurante Kaymus S.L. /Culinary Arts
2. Klaudia Aniołowska - Sweet Hotel Renasa /Housekeeping
3. Oliwia Barbara Borysieńka- Hotel Casual Vintage Valencia/ Housekeeping
4. Magdalena Duda - Lizator Hosteleros S.L. (Lizarran Ruzafa )/ Culinary Arts
5. Diana Dudzińska - EspentaMediterraneo /Culinary Arts
6. Aleksandra Kazana - La Piazza -Aragón (SwissDevelopment, SL)/ Culinary Arts
7. Aurelia Lenkiewicz - La Esquina deMario / Culinary Arts
8. Lemański Jakub - Sweet Hotel Renasa /Housekeeping
9. Jakub Nowak- Lizator Hosteleros S.L.(Lizarran Ruzafa )/ Culinary Arts
10. Piotr Grzegorz Pawlun- La Taberna de Marisa / Culinary Arts
11. Ireneusz Mariusz Pietkiewicz - Restaurante Risotto / Culinary Arts
12. Natalia Piotrowska - Hotel Casual Vintage Valencia/ Housekeeping
13. Ewa Rant - Cosy Rooms Valencia / Housekeeping
14. Michał Stawiarski- Restaurante Puerta del Mar / Culinary Arts
15. Adrian Wendziwulski - Restaurante La Vita é Bella / Culinary Arts
16. Anna Żołondek - La Piazza - Correos (Swiss Development, SL)

IMG 20200116 150627299  IMG 20200116 150621808  IMG 20200116 150632905

,,Od praktyki do zatrudnienia - europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”

LOGOpower

Przygotowania II grupy do dwutygodniowego stażu w Walencji – 26 styczeń - 8 luty 2020


Uczniowie II grupy zakończyli 55 godzinne przygotowanie kulturowo- językowe z języka hiszpańskiego/angielskiego i przygotowanie pedagogiczne oraz organizacyjne, na których zostali poinformowani o regulaminie pobytu w Walencji, zasadach bezpieczeństwa i współpracy w grupie, jak radzić sobie w stresie w nowym środowisku pracy. Na zajęciach językowych uczniowie poznawali słownictwo i zwroty potrzebne w komunikacji w środowisku międzynarodowym. Wraz z nauczycielem j. angielskiego przygotowali aplikacje pracownicze i Europass CV. Na zajęciach z j. hiszpańskiego otrzymali pomoce dydaktyczne w języku hiszpańskim (słowniczki, rozmówki, zestawy słownictwa branżowego, zeszyty itp.) Dla każdego ucznia została przekazana karta EKUZ, informacja o warunkach polisy ubezpieczeniowej, kieszonkowe oraz informacje dotyczące bagażu i godziny spotkania przed wyjazdem.

IMG 20191007 154136  IMG 20191007 154204  IMG 20191007 154229

Prezentacja kalendarza profilaktycznego

Dnia 16 stycznia w Świetlicy Socjoterapeutycznej odbyło się spotkanie poświęcone prezentacji kalendarza profilaktycznego Centrum Profilaktyki Uzależnień i Integracji Społecznej połączone z ogłoszeniem wyników konkursu na plakat profilaktyczny. Dyplomy i nagrody utalentowanym uczniom giżyckich szkół wręczali Wojciech Karol Iwaszkiewicz - Burmistrz Miasta, Ewa Ostrowska - Dyrektor CPUIS, Ewa Kolankiewicz (CPUIS) oraz przedstawicielka jury Janina Knap - malarka. Nagrodzone prace znalazły się w kalendarzu na rok 2020. Ogółem na konkurs wpłynęły 74 prace. Udział w konkursie wzięły również uczennice z naszej szkoły; Angelika Bękalska i Julita Kosińska z 3b BS, prace uczennic znalazły się w kalendarzu. Gratulacje dziewczyny!!! 

Opiekunem była p. Małgorzata Kazaniecka, (w gabinecie kalendarz do obejrzenia)

 

 

Konkurs kulinarny

Dnia 20 lutego 2020 r. w naszej szkole odbędzie się kolejny Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza szkolnej Patelni". Temat tegorocznego konkursu: Vege - zielono mi. Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz wyłonienie 2-osobowego zespołu, który będzie reprezentował szkołę na XXV Konkursie Kulinarnym w Olsztynie (etap wojewódzki). Zapraszamy do udziału uczniów klas II, III i IV o profilu gastronomicznym. Osoby chętne proszę się zgłaszać do pani Małgorzaty Leguckiej (liczba miejsc ograniczona - 6 max 7 dwuosobowych zespołów). Zapraszamy!!!