Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel/fax  87 428 32 41

EFRR poziom

„Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym”.

Realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nr umowy: RPWM.02.04.01-28-0066/18-00
Okres realizacji: 01.09.2018 - 31.01.2020 Budżet: 917 950,00 zł
Doposażenie pracowni gastronomicznej i hotelarskiej w potrzebny sprzęt.
Miesięczne staże u lokalnych przedsiębiorców i kursy zawodowe dla 50 uczniów w tym:
Kurs na prawo jazdy kat B
Kurs Barmański,
Kurs Barista
Kurs Concierge
Kurs Sommelier
Kurs - Animator czasu wolnego
Kurs - Obsługa programu komputerowego FIDELIO
Kurs prawa jazdy dla 30 osób
Kurs języka angielskiego zawodowego dla technika hotelarza, technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kursy dla nauczycieli
Kurs - Mistrz sztuki kulinarnej
Kurs - Kuchnia molekularna
Kurs - Kuchnie i zwyczaje innych narodów
Kurs - Obsługa konsumenta
Kurs - Dekoracji stołu
Kurs - Obsługa programów hotelowych np. Fidelio
Kurs - Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni

 

Do pobrania formularze dla uczestników projektu

Regulamin projektu

 

WYNIKI REKRUTACJI  - UCZNIOWIE

Każdy z 50 uczniów będzie miał  możliwość poprawić umiejętność języka angielskiego zawodowego w branży hotelarsko-gastronomicznej oraz zdobyć nowe doświadczenie zawodowe odbywając 150 godzinny staż u lokalnych pracodawców w przedsiębiorstwie hotelarsko-gastronomicznych. W projekcie zaplanowano następujące  kursy zawodowe:

  • Kurs barmański- 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
  • Kurs Barista - 45 osób, 4 grupy x 16 godzin
  • Kurs Concierge - 20 osób 2 grupy x 32 godziny
  • Kurs Sommelier – 20 osób, 2 grupy x 24 godziny
  • Kurs - Animator czasu wolnego – 28 osób, 2 grupy x 24 godziny
  • Kurs Obsługa programu komputerowego hotelarskiego – 10 osób, 1 grupa x 30 godzin
  • Prawo jazdy kat. B – 22 osób, 2 grupy x 11 osób

Wyniki do pobrania

 

WYNIKI REKRUTACJI  - NAUCZYCIELE

13 nauczycieli przedmiotów zawodowych  będzie doskonaliło swój warsztat pracy w następujących  kursach  zawodowych:

  • Mistrz sztuki kulinarnej 8 osób, 1 grupa x 24 godziny
  • Kuchnia molekuralna - 8 osób, 1 grupa  x 32 godziny
  • Kuchnie i zwyczaje innych narodów - 8 osób, 1 grupa x 32 godzin
  • Obsługa konsumenta - 7 osób, 40 godzin x 1 grupa

 

Kurs Obsługi Konsumenta

11 stycznia siedmiu nauczycieli rozpoczęło szkolenie ,,Obsługa konsumenta”. Nauczyciele przedmiotów zawodowych omówili systemy obsługi klienta oraz umiejętność w zakresie rozpoznawanie potrzeb konsumenta.

IMG 20190111 151940  IMG 20190111 151943  IMG 20190111 151948

 

Kurs Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni 

 

12 stycznia 2019 ośmiu nauczycieli wzięło udział w ośmiogodzinnym szkoleniu ,,Rozpoznawanie ziół i zastosowanie ich w kuchni”, zakończonym wręczeniem certyfikatów. Nauczyciele podczas ćwiczeń w pracowni gastronomicznej mogli doskonalić swoją wiedzę na temat rozpoznawania ziół i użycia ich do konkretnych potraw, łączenia oraz przechowywania by jak najdłużej zachowały walory smakowe i zapachowe.

IMG 9112            IMG 9110            IMG 9122

 

IMG 9130           IMG 9139            IMG 9113

 

Kurs Animator czasu wolnego

Dnia 09 lutego 2019r. grupa naszych uczniów wzięła udział w kursie " Animator czasu wolnego". Podczas zajęć uczestnicy poznali gry i zabawy integracyjne typu szachownica, tunel animacyjny, chusta animacyjna. Kolejne zajęcia odbędą się 08 marca o godzinie 14.30 oraz 9 marca o godzinie 9.00.

 51579158 399172560830043 1480515548084174848 n      51581894 415038615912496 6507865198588592128 n     51547917 380133512546538 5234846315212439552 n      51669874 256071965288125 2548278575744679936 n  

KURS PRAWA JAZDY KAT B w ZSZ
Uczniowie naszej szkoły w tym roku w ramach projektu: „Program współpracy Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku z otoczeniem społeczno-gospodarczym” mogą zdobyć prawo jazdy.
Projekt realizowany w ramach Osi priorytetowej RPWM.02.00.00 – Kadry dla gospodarki, Działania RPWM.02.04.00 – Rozwój Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, Poddziałania RPWM 02.04.01 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dziewięć osób z pierwszej grupy w dniach 13.02 – 10.04. 2019 w Ośrodku Szkolenia Kierowców MIG poznaje zasady i przepisy służące bezpiecznemu poruszaniu się pojazdem po drodze publicznej, zagrożenia związane z ruchem drogowym. Uczniowie uczą się jak postępować w sytuacjach nadzwyczajnych, obowiązki kierowcy i posiadacza pojazdu oraz uczy się jeździć po mieści Giżycko i Olsztyn. Kolejna 13 os grupa zaczyna kurs po wakacjach.

 

                                                                                                   IMG 1878

 

KURS BARMAŃSKI

W dniach 5-7 marca 2019 r. grupa naszych uczniów w ramach projektu uczestniczyła w 16 godzinnym kursie barmańskim. Kurs prowadził pan Łukasz Ziarko z Olsztyna. Podczas kursu uczniowie nauczyli się jak prawidłowo obsługiwać klienta, stworzyć najpopularniejsze drinki i koktajle a także w jakim szkle podaje się te napoje. Następny kurs odbędzie się 18-20 marca 2019 r.

 

   3        4        1        9      5

  

2   7     8

 

KURS KUCHNIE I ZWYCZAJE INNYCH NARODÓW

W dniach 08-09. 03.2019 r. odbył się kurs poprowadzony przez Pana Andrzeja Bałdygę pn.: ”Kuchnie i zwyczaje innych narodów” .W kursie wzięło udział ośmiu nauczycieli z ZSZ. W części pierwszej teoretycznej omówiono specyfikę, kluczowe składniki i dań z poszczególnych kuchni. W części praktycznej przygotowywano potrawy kuchni skandynawskiej, hiszpańskiej, portugalskiej, francuskiej, rosyjskiej, peruwiańskiej i meksykańskiej.
Nauczycieli przygotowali m. in.: następujące potraw:
- śledzie z jabłkiem i szalotką i kolendrą
- śledzie z burakiem, jabłkiem i kolendrą
- śledzie z ziemniakami i jałowcem
- śledzie z limonką, trawą cytrynową i kolendrą suszoną
-makaron z krewetkami i szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
- tatar z łososia
- sandacz z warzywami
- boeuf Strogonow
- łosoś sous vide z sosem z łososia, puree z topinamburu i pieczoną cykoria z żurawiną
- meksykańska zupa z kurczakiem i chili
- żeberka i skrzydełka w stylu meksykańskim,
- sos guacamole
- sos chimichuri
- ceviche z łososia, krewetek
- mule w sosie winnym i porowym
- krewetki z sosem winno-pietruszkowym z pomidorami
- krewetki z sosem królewskim.
Wszystkie dania były przepyszne :-)

53259871 564073467419842 5007537546188554240 n  53378586 2237462673159987 5185020214927949824 n 53463511 589881331479561 1074476667134541824 n 53570281 2289855067712503 1447420394117005312 n 53648587 572325936602444 124721984805273600 n  53761006 304122560283966 6048453678174568448 n  53769910 274037260196138 9149539027890733056 n                    

 

54525471 780852012270344 1820810630194528256 n  53761811 825995717739552 6838379081092825088 n  53893333 615895258836040 7569077241481527296 n 53778701 519024395302277 170206753621803008 n

 KURS SOMMELIER


W dniach 14-16 marca grupa naszych uczniów uczestniczyła w kursie Sommeliera organizowanym przez firmę Centrum z Olsztyna. Zajęcia prowadził p. Łukasz Ziarko. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z metodami produkcji oraz klasyfikacji win pod względem jakości. Poznali też techniki degustacji win oraz sposoby ich serwowania.

 53700309 1265379186946929 4677765198377910272 n  53730282 625866117871124 7479685511624261632 n  53834248 394607191330224 85193154512289792 n  53926442 581042775709572 1546316263830061056 n  53968622 829865664026362 9193309563590279168 n 54798526 562480264269469 2474105538514780160 n   

 

KURS BARISTY
23 marca 2019 r. nasi uczniowie rozpoczęli kolejny kurs prowadzony przez pana Łukasz Ziarko. Uczestnicy kursu nauczyli się rozróżniać rodzaje kaw, poznali sposoby przyrządzania i serwowania napojów gorących oraz teksturowania mleka. 

 55594362 265010844375998 8515493565990699008 n   55849361 443797543028345 6311706955484233728 n  55949899 1528064340661862 9170889134225489920 n   56529029 791270301257249 6772704804889165824 n  55882355 377660969743296 817752135251787776 n   56157689 568324010331421 4117372352520519680 n

KURS CONCIERGE

Kolejna grupa uczestników projektu wzięła udział w Kursie Concierge prowadzonym przez panią Biankę Pietrzyk z firmy Hibner Consulting. Podczas kursu uczniowie dowiedzieli się kim jest i jakie ma zadania concierge. Poznali również zasady Savoir vivre na stanowisku pracy concierge w tym ceremonię powitania i pożegnania gości hotelowych.

IMG 4083 IMG 4138 IMG 4443 IMG 4450

 

KURS OBSŁUGI PROGRAMU DO OBSŁUGI GOŚCI HOTELOWYCH

W dniach 22-24 maj 2019 r. grupa nauczycieli uczestniczyła w Kursie obsługi programu do obsługi gości hotelowych prowadzonego przez p. Łukasza Ziarko z firmy Centrum w Olsztynie. Podczas kursu nauczyciele poznali zasady funkcjonowania programu. Nauczyli się zarządzać grafikiem rezerwacji, dokonać zameldowania i wymeldowania gościa w hotelu oraz jak rozliczyć pobyt i wystawić rachunek.

 IMG 20190524 111358    IMG 20190524 132645     IMG 20190524 111447